ČINIMO PIZELJE U TAVELI

ČINIMO PIZELJE U TAVELI

Molise i njihove zlatne ruke. Čipkarstvo i izrada jastuka: zanat koji se nikada ne zaboravlja.

Pripremna radionica za poučavanje umjetnosti čipke posvećena djeci i odraslima.

 

Danas u 15 h u Taveli započela je prva  radionice izrade motiva čipke na kojima čipkarice s svojim znanjem uče izradu čipkarskih motiva pod vodstvom iskusnih čipkarica Maurizia Iurescia i Maria Elisa Passucci.

Na početku pozdravne riječi uputila je predsjednica Udruge Jedna musika ” Antonella D’Antuono.

Također mnogobrojnim gostima upučene su pozdravne riječi domaćina Gradonačelnika Tavenna, Paolo Cirulli.

Radionice kojima je cilj očuvati umijeće izrade čipke te prenjeti viještine na mlađe naraštaje, provode se u okviru programa udruge  “Jedna musika” iz Kruča kroz vlastiti program usmjeren zaštiti i očuvanju nematerijalnih kulturnih dobara pod nazivom ” ČINIMO PIZELJE U TAVELI“

Ovim radionicama nastojimo potaknuti odrasle i dijecu da nastave s prenošenjem čipkarstva, kazala je Maria Elisa Passucci.

S obzirom na to da je potrebno puno znanja za takvo nešto posjeduje ih manji broj čipkarica, smatramo nužnim prenijeti znanje na mlađe generacije čipkarica što je neophodno za očuvanje i razvoj čipkarstva. Nastojimo stvoriti bazu čipkarica koje će biti sposobne izrađivati sve motive čipke i koje će čuvati tradiciju čipkarstva u Taveli i drugim hrvatskim mjestima Moliške manjinske zajednice – naglasila je predsjednica Udruge “Jedna muskia” Antonella D’Antuono.

Predviđeno trajanje programa je tri radionice po četiri sata, u a njegovom će provedbom ujedno dopuniti opremu i pribor za izradu čipke koji se koristi za provođenje radionica i tečajeva.

Polaznike je prvim koracima čipkarstva podučila Maurizia Iurescia, voditeljica male škole čipke u sklopu projekta.

Uvijek se radi s parnim brojem batića koji se prepliću na određen način i tako stvaraju uže ili šire preplete.
Za izradu čipke treba puno rada, truda, mirne ruke, puno godina iskustva, na milijune prebačaja batića.

Sve to treba da bi postale dobre čipkarice. Na početku je potrebno puno ljubavi i strpljenja, a sve ostalo dođe s radom“, kazala je Maurizia Iurescia.

Polaznici su bili oduševljeni radionicom te su na kraju s ponosom pokazale svoje prve punte i iskazale zanimanje za daljnje učenje.
Ova radionica i sljedeće pokazuje je da postoji zanimanje za učenje čipke što je i jedna od ideja da se tijekom turističke sezone organiziraju slične radionice koje će biti dio ponude, ali i promocija čipke .

 

Zahvaljujemo svim sudionicima današnje radionice  i voditeljima na tako velikom odazivu i susretljivosti koju su pokazali prema članovima projektnog tima.

POKROVITELJI:

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji, Općina Tavena, Zaklada Moliški Hrvati, Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i Prol loco Tavenna.

 

Svi ste pozvani, vidimo se sutra!

Očekujemo Vas u velikom broju…

subota 27. kolovoza 2022

od 15:00 do 19:00 sati

MEDIATECA OPĆINE TAVENNA

Via Roma 131

86030 Tavenna