“Korčulanski klašuni i cukarini“

Ivana Milina

Rođena u Dubrovniku porijeklom s otoka Korčule, studira povjest i Filzofiju na  fakultetu u Zadru do preseljenja u Rim. Od dolaska u Rim bavi se organizacijom rada i odnos sa javnosti za razne privatne tvrtke. Suosnivač je Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, i  njena predsjednica od samog početka 2015.g. do danas. Ideator i koordinator međunarodnog fotografskog natječaja za djecu hrvatskih iseljenika „Bog Hrvatska! Zalaže se u promidžbi i očuvanju hrvatske kulture u Rimu, Moliseu i Italiji  te  jačanju hrvatskog identiteta, posebno u sredinama koje okupljaju mlade hrvatske naraštaje. Suradnjom i velikom ljubavi prema hrvatskoj zajednici u Italiji i Republici Hrvatskoj, trudom i ljubavlju  koju ulaže u projekte vidljiva je ne samo kroz profesionalnost kojom organizira različite izložbe, susrete, radionice već i onim što trajno ostaje, a to je jačanje ljubavi prema Domovini, njegovanje hrvatskog jezika, kulture, tradicije i nadasve – zajedništva. Slobodno vrijeme posvećuje kuhanju i izradom kolača. Sudjelovala je u više TV emisija za kuhanje. Ivana Milina imenovana je članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica za Italiju od 17.stuenog 2021.g. u trajanju od četiri godine.

.„Korčulanski klašuni i cukarini“

Voditeljica radionice: Ivana Milina, Predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim

Na radionici će posijetitelji moći naučiti kako se pripremaju tradicionalni kolači s korčule Korčulanski klašuni i cukarini.

Klašuni su poznati korčulanski kolači koji se tradicionalno poslužuju uz prošek. Punjeni su nadjevom od mindeli (badema) uz dodatak korice od limuna i naranče te posebnim začinom koji daje poseban okus i mediteranski miris. Ovaj prh i meki zalogaj možete čuvati i posluživati neko vrijeme jer klašuni odlično stare. Zapravo, tek nakon dva, tri dana postaju „oni pravi“ prema tradicionalnom recepturi i priči naših nona.

Cukarin oblikom zanimljiv i naokolo jednostavan suhi kolačić! Jednostavno se topi u ustima i na nepcu ostavlja cijelu filharmoniju prirodnih esencija limuna i naranče s blagim doticajem i mirisom dalmatinskog sunca. Tradicionalno se jede umočen u slatko vino prošek. Cukarin se mjesi i oblikuje ručno, pa se može reći da je svaki komad jedinstven i unikatan. „Hrvatski otočni proizvodi“

Altro Titolo

Descrizione