Međunarodni Dan žena 2022

MARIJANA DOKOZA

Marijana Dokoza rođena je 1978. godine u Zadru.  Književnica je i novinarka koja je radila u brojnim hrvatskim medijima. Trenutačno živi u Mainzu, u Njemačkoj. Urednica je hrvatskog iseljeničkog medija Fenix Magazin. Članica je  Hrvatske kulturne zajednice Mainz i Njemačko-hrvatskog društva Mainz.

Autorica je dviju zbirki poezije (Sjene prošlostiDvorac tajni) i pet romana na hrvatskom jeziku (Izgubljeni u ljudskim mislima, Matica hrvatska; Naranyjin plač, Ljevak; Grijesi Večernji list,  Tragovi, 24 sata i Njegova žena, Despot infinitus.) te jednoga romana na njemačkom jeziku (Die Stimme, Dietrich Verlag)

Naranyjin plač i Grijesi  u Hrvatskoj su dosegli status bestsellera u kratkom roku, a Grijesi su u godini izlaska nominirani i za hrvatsku književnu nagradu Kiklop.

Marijana Dokoza je i dobitnica nagrade Utjecajne hrvatske žene (Croatian Women of Influence Award) koju dodjeljuje Hrvatska ženska mreža (The Croatian Women’s Network) sa sjedištem u Torontu. Godine 2016., je uvrštena među 25 uspješnih žena migrantskog podrijetla koje žive u Mainzu.

Marijana Dokoza piše i pjesme koje su uglazbljene na hrvatskom i engleskom jeziku.

NJEGOVA ŽENA autorica Marijana Dokoza

“Njegova žena” naziv je novog romana kojeg je napisala autorica i urednica Fenix Magazina Marijana Dokoza, a koji je izišao u nakladi nakladničke kuće Despot infinitus.

Priča je temeljena na istinitim događajima o ženi koja je prevarena, psihički i fizički zlostavljana, a koja u jednom trenutku svog života saznaje da je otac njezino dvoje djece optužen za silovanje maloljetne djevojčice koje je počinio tijekom rata u Bosni i Hercegovini. Iako su imena likova izmijenjena uglavnom zato da bi se zaštitili pojedinci, doista je riječ o iskrenoj ljubavi Turkinje prema Bošnjaku koji pod svaku cijenu pokušava izbjeći kaznu za počinjeno djelo.

Imena likova su izmijenjena uglavnom zato da bi se zaštitili pojedinci, pogotovo maloljetna djeca čovjeka koji je do zadnjeg trenutka poricao svoje užasno djelo.

Priča je iznimno teška, stvarna, slične su se priče događale tijekom rata, ali ova priča je ispričana onako kako ju je doživjela i proživjela žena silovatelja – Njegova žena. Ta žena danas živi u Njemačkoj, suprug ju je psihički i fizičko godinama zlostavljao, ali zapravo se slomila tek kad je doznala što je učinio u ratu i kad je pročitala pismo djevojke koju je njezin suprug silovao kad je imala samo 13 godina. Tu ženu sam upoznala sasvim slučajno, u jednom njezinom teškom trenutku koji je i opisan u knjizi. Iz tog susreta se razvila ova priča o njezinom životu koju mi je ispričala, a koja nikoga neće ostaviti ravnodušnim, tim više jer se u gotovo svakoj rečenici koju je izgovorila osjeća užas kojeg je proživjela – rekla je autorica romana Marijana Dokoza.