“Moliški Kolači“

Antonella D'Antuono

Rođena u Termoliu/Molise, fakultetsko obrazovanje stekla je u Bologni, diplomirala je Ekonomiju. Zaposlena u Ministarstvu Unutarnjih poslova Talijanske Republike, ravnatelj policije.

Antonella D’autunno, neumorna osoba, predsjednica udruge „Jedna muzika“ iz Kruča, predstavnica Moliških Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Njezinom zaslugom, napornim i vrijednim radom, hrvatskomoliška, hrvatskorimska i hrvatska zajednica u domovini, posljednjih deset godine surađuju na novim projektima. Njezin je rad posebno vrijedan jer okuplja različite generacije, posebno mlade iz svoje zajednice koje uvijek nosi u mislima. Ujedinjuje snage s mnogo brige i pažnje, stoga su i rezultati vidljivi. D’Antuono se oduvijek trudila očuvati hrvatsku tradiciju, jezik i svjedočenja na brojnim konferencijama i inicijativama. Uvijek radi sa srcem i strastvena je u svemu što uključuje djecu, mlade i starije žene; ona im posvećuje svoje slobodno vrijeme, sa svojim osmijehom i duševnom dobrotom ona je most Jadrana između domovine i zajednica hrvatskih manjina u Moliseu. Iz njenog životopisa razvidna je impresivna količina djelatnosti koju je ona iskrenim žarom i nesebičnim zalaganjem provela za manjinsku zajednicu u Moliseu. Brojnim aktivnostima uspjela je doprinijeti da među pripadnicima hrvatske manjinske zajednice u Moliseu ojača svijest o njihovim korijenima i o važnosti održavanja i daljnjeg prenošenja hrvatskog jezika kulture i tradicije kao i ljubav prema domovini. Jedna je od prvih pripadnica hrvatske manjine koja je podnijela zahtjev za dobivanje Hrvatskog državljanstva. Ideator je projekta „Molizaiko“ susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u Molizeu. Organizirala je prvi susret u okviru projekta „Trganje za hrvatskim krojenima“ između mladih pripadnika hrvatske moliške manjine i mladih pripadnika Gradišćanskih Hrvata. Također u okviru projekta „Koracima prijateljstva kroz Vukovar i Istru” prvi je pokušaj povezivanja najmlađe generacije Hrvata u Italiji koji pohađaju hrvatsku nastavu u Rimu i Moliseu s Vukovarom i Istrom. 2020. g. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović na kraju mandata dodijelila je Antonelli D’Antuono povelju i odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za poseban doprinos u očuvanju identiteta moliških Hrvata. Ona je jedina moliška Hrvatica koja je dobila takvo priznanje.

Antonella D’Antuono po treći puta imenovana je članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH,

za predstavnicu hrvatske manjine u Italiji od 17.stuenog 2021.g. u trajanju od četiri godine.

“Moliški Kolači“

„Moliški Kolač“ Voditeljica radionice i predavač: Antonella D’Antuono, Predsjednica udruge Jedna Musika

Kolači su lokalne slastice tipične za  hrvatske zajednice u Moliseau. Imaju okrugli, prstenasti oblik i sastoje se od listato tijesta, napunjenih nadjevom zvanim kaskavuniska, raspoređenih u kružnu krunu. Tradicionalno se pripremaju za 3. veljače, blagdan San Biagio. Do prije mnogo godina dijelili su ih svima koji su iz susjednih mjesta došli po blagoslov grla i potom prošetali ulicama. Oni su ujedno bili i glavni desert koji se spremao u posebnim prilikama, poput vjenčanja, a izraz kolače također je služio za označavanje slastica općenito. Iz hrvatskih zajednica iz Molise proširile su se na susjedna mjesta, pretpostavljajući, naravno, i različita imena, ali zadržavajući, kako bi označili punjenje, termin kaskavunìska što točno znači:, schiavone tijesto. “Hrvatsko podrijetlo Molise svjedoči i prisutnost izgovora Culacca (Kolač) u raznim moliškim dijalektima (San Biase, Santa Croce, Portocannone …) naziv za okrugle slastice. U novije vrijeme, s povećanjem blagostanja i povećanom dostupnošću, raste trend obogaćivanja tradicionalnog recepta drugim sastojcima.Uz samu radionicu održat će se predavanje o moliškim hrvatima. U katalogu biti će objavljen i orginalni recept „Na našo“.

Altro Titolo

Descrizione