2 ° Internacionalni CRoETnO Festival- costumi tradizionali del Mondo

U organizaciji Hrvatske udruge „Hrvatsko-talijanski Mozaik Rima” pod predsjedništvom Ivane Miline, udruge „Jedna Musika“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom  Antonelle D’Antuono te pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici, Regije Molize održan je Drugi internacionalni CRoETnO Festival – costumi tradizionali del Mondo. Ova kulturno-promotivna manifestacija održala se 2. listopada u Rimu.

Ideja za ovaj projekt rođena je raznim pozivima udruga iz raznih dijelova Italije za sudjelovanje na manifestacijama predstavljanja narodnim nošnjama. Osnovni je cilj ovog projekta bio je prikazivanje tradicije i običaja te očuvanje i promoviranje Hrvatske kulturne baštine, odnosno kulturnog identiteta Hrvatske, posebice među mladima.

Internacionalni Festivala nošnje , nakita i oglavlja koji je bio jedinstven po svom konceptu, u fokus stavlja materijalno folklorno blago – narodne nošnje, nakit i oglavlja, a sve s ciljem ukazivanja na značaj očuvanja folklornog naslijeđa. Na 2° CRoETnO Festivalu su se nazočnima predstavili folklorni ansambli iz Hrvatske KUD Koledišće, Jezera, Italije (Molise), Rumunjske, Ukrajine, Madagaskara, Bosne i Hercegovine i Moldavije.

Središnje događanje bila je revija narodnih nošnji, na kojoj su dodjelene nagrade  za najbolju mušku i žensku narodnu nošnju.Sve nagrade izvorni su hrvatski proizvodi, Licitarska srca, Vučedolska golubica, šestinski kišobran, ogrlica i narukvica sa pismom glagoljice, baščanska ploča kako bi i ovim putem promovirali Hrvatsku kulturu baštinu.

Na Festivalu nošnji organizirani su štandove sa rukotvorinama i tipičnim specijalitetima svih zemalja sudionika.

Predstavnici hrvatskih institucija u Rimu pozdravili su organizatore te nazočne u publici, posebno folklorna društva-učesnike ovog Festivala iz sedam država a posebno plesače i plesačice iz Ukrajine.

Publici se obratila ispred Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republic, u ime veleposlanika g. Jasena Mesića i svoje osobno nazočne je pozdravila mr.sc. Iva Pavić, te ispred Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zdenka Prkačin, viša stručna savjetnica za iseljeništvo, koja je pozdravila u ime državnog tajnika  Zvonka Milasa, ispred Hrvatske Matice Iseljenika u ime ravnatelja  nazočnima se obratio g.  dr.sc. Ivan Tepeš, Zamjenik ravnatelja.

Ovoj su manifestaciji nazočili gđa. Mirjana Vatavuk, voditeljica, Službe za pravni položaj, kulturu i obrazovanje hrvatske manjine Središnjeg Državnog ured za Hrvate izvan RH, Antonella D’Antuono – predstavnica Hrvatske manjine u Moliseu pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH, Ivana Milina, predstavnica Hrvata u Italiji pri Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan RH,  diplomati iz raznih Veleposlanstava te veliki broj publike iz zemalja sudionika festivala.

Istaknuli su zadovoljstvo činjenicom da je upravo Hrvatsko-talijanski Mozaik iz Rima okupio folklorne ansamble iz šest država s dva kontinenta, a koje su te večeri pokazale bogatstvo svojih običaja, folklora i enogastronomije. Simpatije publike posebno je osvojila plesno-ritmička točka ukrajinskih djevojčica i blizanki koje sada u Rimu borave u statusu izbjeglica, te simbolično darivanje kruha u znak zahvalnosti.

Večer se nastavila uz druženje i degustaciju enogastronomskih proizvoda iz svih dijelova svijeta.

 

Osim financijske podrške s hrvatske strane, ovaj šesti CroEtrno podržale su Regija Molise (molišku folklornu grupu), a folklorne ansamble BiH, Ukrajine, Moldavije i Madagaskara podržala je Regija Lazio, MUP TR, Ministarstvo rada i Socijalnih politika TR unutar zajedničkog projekta Integracija stranih državljana koji je sufinanciran i od strane EU i CSV Lazio.

2° EDIZIONE DEL CRo ETnO Festival costumi tradizionali del Mondo

Roma, 2 ottobre 2022  ore 17:00

PalaMunicipio

Via Tito 40

00147 Roma RM

Suoni, colori, danze che raccontano tradizioni lontane, ma cosi vicine perché il folklore rinsalda la pace e l’amicizia tra i popoli del mondo.

CON IL PATROCINIO DI/ POKROVITELJI:

Ufficio centrale statale per i croati al di fuori della Repubblica di Croazia/Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ,

Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji,

Fonadzione Croati molisani/ Zaklada Moliški Hrvati, Associazione Mosaico Italo Croato Roma/Udruga Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim

Si ringrazia l’Ufficio centrale statale per i Croati al di fuori della Repubblica di Croazia per il sostegno economico ed anche l’Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana per il patrocinio.