BOG, HRVATSKA! – POZDRAV IZ ZAVIČAJA MEĐUNARODNI FOTOGRAFSKI NATJEČAJ U ORGANIZACIJI:

Mosaico Italo Croato Roma – associazione / Hrvatsko-talijanski mozaik Rim – udruga
POD POKROVITELJSTVOM:
Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske
Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici / Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italia
Hrvatska matica iseljenika
Grad Zagreb / Citta’ di Zagabria
Ente Nazionale Croato per il Turismo Milano

Tema

Obilježja hrvatskog identiteta koja su sadržana pod sloganom natječaja ”Bog, Hrvatska!” (nostalgija, optimizam, radost, obiteljska sjećanja i pripovijedanja) interpretirana fotografijom.
Sudionici natječaja moraju poslati fotografije odgovarajuće tematike: hrvatski krajolici, etnografska, povijesna i kulturna baština Hrvatske.
Oni sudionici koji još nisu bili u prilici posjetiti zavičaj, imaju mogućnost slobodne interpretacije teme (fotografija može biti napravljena u bilo kojem dijelu svijeta, ali se tematski mora uklapati u ideju natječaja).
Svaka fotografija mora biti popraćena tekstom (rečenica, stih, sintagma) tj. kratkim opisom koji najbolje i najjezgrovitije predočava autorovu namjeru izraženu fotografijom.

PRAVILNIK  NATJEČAJA
SUDJELOVANJE:
Pravo sudjelovanja u natječaju imaju svi učenici hrvatske dopunske nastave u inozemstvu i djeca hrvatskih iseljenika u dobi od 8 do 16 godina.
Forma izričaja je slobodna, prihvaćaju se crno-bijele fotografije i fotografije u boji neovisno o fotografskom žanru, odnosno tehnikama fotografiranja i postupcima u obradi.
Pojedini autor može sudjelovati s najviše tri (3) fotografije.
Fotografije se isključivo šalju u digitalnom obliku u .jpg ili .jpeg formatu pojedinačne veličine fotografije / datoteke do 4 MB u visokoj rezoluciji (300 dpi).
Sudionik natječaja je dužan uz svaku fotografiju priložiti tekstualni opis do sto (100) riječi o prikazanom. U opisu se mogu navoditi autorovi osobni dojmovi ili poruka/e koju/e sudionik želi prenijeti fotografijom.
Radovi koji se prijavljuju ne smiju sadržavati nikakve autorske zaštitne znakove, vodene žigove (watermark) i slično.
Sudionik natječaja popunjavanjem i slanjem prijavnice potvrđuje autorsku autentičnost prijavljenih fotografija te preuzima odgovornost za sadržaj istih.
Associazione Mosaico Italo Croato Roma zadržava pravo na objavu radova odabranih za izložbu, i to na svojoj internetskoj stranici, na svojim profilima na društvenim mrežama te svim daljnjim mogućim načinima korištenja istih u svrhu promidžbe ovog natječaja i manifestacije. Svi radovi će, neovisno o mjestu objave, i ako to fizički bude moguće, biti potpisani.
Katalog: Organizator će izdati katalog u digitalnom obliku, koji će biti poslan svakom sudioniku na njegovu e-poštu navedenu u prijavnom obrascu. S obzirom na mogućnosti, organizator preuzima izradu kataloga i u tiskanom obliku.

ZAPRIMANJE FOTOGRAFIJA:
Fotografije se zaprimaju isključivo putem e-pošte boghrvatska@mosaicoitalocroato.com
Natječaj je otvoren od 14. prosinca 2015. do 14. ožujka 2016.  (zaključno u ponoć).

STRUČNO POVJERENSTVO:
Stručni žiri: međunarodni i umjetnički fotografi koji će biti navedeni na mrežnim stranicama natječaja odabrat će najboljih 30  fotografija te najuspješnijim autorima dodijeliti vrijedne nagrade.
Rad stručnog žirija je neovisan. Organizator će fotografije predati žiriju bez informacija o njihovim autorima. Stručni žiri ne obrazlaže razloge svojih odluka. Odluke žirija su konačne i neopozive, ali predsjednik ili članovi žirija dat će svoje stručno mišljenje o tri najuspješnija rada.

NAGRADE:
nagrada: fotoaparat (DSLR) u vrijednosti od € 650,00 – €700,00. Donacija nagrade – Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske nagrada: Tečaj male škole hrvatskog jezika i kulture – Novi Vinodolski. Donacija nagrade od strane Hrvatske matice iseljenika (putne troškove prijevoza pri odlasku i povratku snose roditelji/staratelji sudionika/ce).
nagrada: fotomonografija “Hrvatska iz zraka” Davora Rostuhara u izdanju National Geographica
Posebne nagrade:
Najoriginalniji koncept “Bog, Hrvatska! u globalizirajućem svijetu” – dodjeljuje se jednoj od 30 fotografija koje su odlukom žirija ušle u uži izbor natječaja. Glasanje za ovu nagradu provest će se javno na mrežnoj stranici „Associazione Mosaico Italo Croato Roma” (www.mosaicoitalocroato.com).
Premio „Valentina” u sjećanje na Valentinu Šokić – jedna od prvih  učenica Hrvatske dopunske nastave – Rim ; nagrada za najbolju simbiozu između teksta i fotografije.

OBJAVA NAGRADA:
U razdoblju od mjesec dana od isteka roka za zaprimanje prijava, stručni žiri će provesti izbor najboljih fotografija i odrediti dobitnike nagrada. Imena dobitnika nagrada bit će objavljena  14. travnja 2016. na mrežnoj stranici „ Associazione Mosaico Italo Croato Roma” (www.mosaicoitalocroato.com)., kao i na otvorenju izložbe koje će se održati nakon završetka natječaja.

AUTORSKA PRAVA, KORIŠTENJE FOTOGRAFIJA I ODGOVORNOST:
Organizator ne preuzima nikakvu odgovornost za bilo kakve sporove vezane uz vlasništvo, odnosno autorska prava nad fotografijama koje sudionici pošalju organizatoru radi sudjelovanja na natječaju. Autorska i srodna prava pripadaju sudionicima (autorima fotografija), a organizator ima pravo korištenja fotografija samo u svrhu promidžbe natječaja „Bog, Hrvatska!“.

KALENDAR NATJEČAJA:
Otvorenje natječaja: 14. prosinca 2015.
Zatvaranje natječaja: 14. ožujka 2016.
Žiriranje: 14. ožuljka do  10 travnja 2016.
Slanje obavijesti  sudionicima o rezultatima žiriranja: do 25.travnja 2016.
Izložba: U planu organizatora je  izložba  30 najboljih fotografija koje će izabrati stručni žiri.
Sudjelovanjem u ovom natječaju sudionici/ce pristaju na sve navedene uvjete.

Informacije:
Ideja natječaja „Bog, Hrvatska!”: Ivana Milina
Odgovorni tim natječaja „Bog, Hrvatska!”: Dragan Alvir, Zrinka Bačić, Camillo Cirelli, Mauro De Rossi, Dragica Hadrović, Ivana Milina i Gabriele Pirani
Odgovorne osobe za tisak i komunikaciju natječaja „Bog, Hrvatska!”: Sarah Zuhra Lukanić i Nikolina Žuvela
e-adresa: info@mosaicoitalocroato.com
mreža: www.mosaicoitalocroato.com
Orginalni logotip natječaja „Bog, Hrvatska!”: © Marijo Milina 2015.
Projekt „BOG, HRVATSKA!”: © Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim-Ivana Milina 2015.