Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia)

U Rimu se u petak, 21. listopada, održao znanstveni skup pod nazivom “Dva glasa, jedna priča” (Due voci, una storia), upriličen u konferencijskoj dvorani iznimno prestižnog, prelijepog muzejskog kompleksa San Salvatore in Lauro u samom povijesnom središtu vječnoga grada. Skup na temu Vranskoga jezera i uloge plemićke obitelji Borelli o prosperitetu njegovog područja ali i šire, bio je još jedan u nizu vrijednih i zanimljivih projekata Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, koja je tijekom svog preko desetljetnog djelovanja uspjela talijanskoj i ostaloj publici predstaviti i približiti brojne i raznovrsne aspekte hrvatske baštine, tradicije i kulture, kako povijesne, tako i one suvremene. Brojnoj publici, članovima stranog diplomatskog zbora, predstavnicima Međunarodnih organizacija sa sjedištem u Rimu, Hrvatima koji žive u Italiji, prijateljima Hrvatske i predstavnicima medija, uvodno se obratio veleposlanik Republike Hrvatske u Talijanskoj Republici Jasen Mesić, koji je goste pozdravio u ime hrvatskog Veleposlanstva u Rimu.

Moderatorica skupa Luci Žuvela najavila je zatim predavanje Danijela Katičina, ravnatelja Parka prirode Vransko jezero. Ravnatelj Katičin je na iznimno nadahnut i stručan način iznio niz zanimljivih povijesnih podataka o području najvećeg jezera u Hrvatskoj koje se, široko prosječno 2 kilometra, proteže duzinom od 15, gotovo uz samu jadransku obalu. Publici je slikovitim pripovijedanjem dočaran značaj vranskog područja kroz davna carstva kojih je bio ugledan protagonist, u vremenima osmanskih osvajanja čemu i danas svjedoči Maškovića han, preko dekadencije do presudnog projekta Francesca Borellija koji je u 18. stoljeću prokopavanjem kanala Prosika postigao da od močvarnog i malaričnog područja, Vransko jezero postane izvorom blagostanja i ruralnog napretka za cijelu Sjevernu Dalmaciju. Katičin je zatim veliku važnost pridao današnjoj ulozi jezera i Parka prirode kao staništu brojnih, posebno ptičjih vrsta, te očuvanju njegove bogate bioraznolikosti i planovima restauracije dijela nekadašnjih vlažnih staništa.

Vesna Borelli je svojim izlaganjem o povijesti plemićke obitelji Borelli i pojedinačnim partikularnim doprinosima njezinih članova ekonomskom i društvenom razvoju područja, nakon stjecanja posjeda nad vranskim feudom u vrijeme Mletačke Republike, publici približila, ne samo ulogu svojih predaka, već i same dinamike toga vremena. Pojedinosti i anegdote o uspjesima ali i problemima, financijskim i životnim, učinile su izlaganje grofice Borelli bliskim i zanimljivim publici u prepunoj sali San Salvatore in Lauro. Nakon predavanja, relatorima i gostima je zahvalila predsjednica Udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim Ivana Milina. Uzvanicima je potom ponuđena degustacija izvornih proizvoda doniranih od vise OPG-a s vranskog i okolnih područje. Iznimno cijenjenim enogastronomskim predstavljanjem Vrane i Sjeverne Dalmacije okončao se ovaj vrijedan događaj, za čiji uspjeh su osim svih već spomenutih zaslužni i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, Narodni muzej grada Zadra, Fondacija Pio Sodalizio dei Piceni i moliška Udruga Jedna Musika.

MIC Rim

Si ringrazia in particolare la Fondazione Pio Sodalizio dei Piceni

per la gentile concessione degli spazi del Museo San Salvatore in Lauro

CON IL PATROCINIO DI/ POKROVITELJI:

Ufficio centrale statale per i croati al di fuori della Repubblica di Croazia/Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ,

Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji, Narodni muzej grada Zadra