Udruga Hrvatsko talijanski Mozaik Rim u suradnji s Udrugom Jedna musika iz Kruča 21. svibnja 2023. s početkom u 17:00 sati, Via delle Sette Chiese 101, Garbatella, Roma u župnom prostoru crkve San Filippo Neri održati će drugi Internacionalni  Cooking Show ili kulinarski showu, koji je dio projekta “Hrvatski susreti u Rimu 2023.”

Projekt je u kojem pripadnici raznih nacija pripremaju tradicionalna jela svojih zemalja. Prvi “Cooking Show” održan je u lipnju 2022.g u Rimu, a u sudjelovali su predstavnici osam država: Bosna i Hercegovina,  Italija – Molise, SAD, Australija, Bangladeš, Palestina, Rumunjska i Hrvatska.

Ove godine prijateljstva i međukulturalne razmjene kulinarski susret prijavilo se  jedanaest država. Svaka država prezentirati će dva tradicionalna recepta.

Sudjeluju : Bangladeš, BiH, Italija (Molise), Palestina, Rumunjska, Ukrajina, Madagaskar, Koloumbija, Poljska, Peru i Hrvatska.

Nakon predstavljanja tipičnih recepata , svi nazočni na ovom susretu imati će priliku  uživati u degustaciji brojnih gastronomskih specijaliteta nacionalnih kuhinja koji će biti izloženi na štandovima, moči će naučiti kako pripremiti jela s različitih kontinenata.

Prvi puta sudjelovat će na Internacionalni  Cooking Show Chef Elsa Javier i pripremati specijalitete nacionalne kuhinje Perua.

Cilj projekta je predstaviti različitosti i posebnosti internacionalnih kuhinja.

Pokrovitelji projekta : Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske , Veleposlanstvo

I𝐧𝐭𝐞𝐫𝐧𝐚𝐜𝐢𝐨𝐧𝐚𝐥𝐧𝐢 𝐂𝐨𝐨𝐤𝐢𝐧𝐠 𝐬𝐡𝐨𝐰 u Rimu sudjeluje 𝐂𝐡𝐞𝐟 Fatima Pereira Afonso  (Portogual ) koja će govoriti o pertugalskoj gastronomskoj kulturi iz koje potječe.

Fatima Pereira Afonso više od 30 godina živi u Rimu, rođena je  u malom mjestu na sjeveru Portugala najmlađa je od 8 braće i sestara. Njena ljubav prema kuhanju rodila se u ranoj mladosti, unutar svoje obitelji. U početku je njezina radna karijera krenula drugim putem: zapravo je upisala medicinu i radila je kao medicinska sestra u lisabonskoj bolnici. Sa 17 godina odlazi u Rim u posijat svojoj sestru koja se preselila i radila u Rimu. Tijekom njenog boravka u Rimu upoznala je supruga i odlučila napustiti karijeru u Portugalu i trajno se preselila u Rim. Fatima Pereira je nakon udaje počela raditi u obiteljskom restoranu svog supruga Tre Pupazzi koji je 2002. Prešlo u njeno vlasništvo i njenog supruga.

Već godinama radi kao chef u restoranu Tre Pupazzi u Rimu, koji tek odnedavno nudi isključivo portugalsku kuhinju u Rimu.

ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-portugal-02
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-portugal-03
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-portugal-04

U svim ovim godinama u Italiji primijetila je kako Talijani tako malo znaju o njenoj zemlji i odlučila je 2020. g. osnovati kulturnu udrugu “LusItalia” čija je predsjednica.

Cilj ove udruge je zapravo upoznati Talijane s gastronomskom, književnom i umjetničko-glazbenom kulturom njene zemlje. Osnovala je ovu udrugu kako bi okupila sve one Portugalce koji žive u Italiji, ali posebno u Rimu.

 

Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim (HRVATSKA)

Ivana Milina,  rođena u Dubrovniku porijeklom s otoka Korčule, studira povjest i Filzofiju na  fakultetu u Zadru do preseljenja u Rim. Od dolaska u Rim bavi se organizacijom rada i odnos sa javnosti za razne privatne tvrtke. Suosnivač je Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, i  njena predsjednica od samog početka 2015.g. do danas. Ideator i koordinator međunarodnog fotografskog natječaja za djecu hrvatskih iseljenika „Bog Hrvatska! Zalaže se u promidžbi i očuvanju hrvatske kulture u Rimu, Moliseu i Italiji  te  jačanju hrvatskog identiteta, posebno u sredinama koje okupljaju mlade hrvatske naraštaje. Suradnjom i velikom ljubavi prema hrvatskoj zajednici u Italiji i Republici Hrvatskoj, trudom i ljubavlju  koju ulaže u projekte vidljiva je ne samo kroz profesionalnost kojom organizira različite izložbe, susrete, radionice već i onim što trajno ostaje, a to je jačanje ljubavi prema Domovini, njegovanje hrvatskog jezika, kulture, tradicije i nadasve – zajedništva.

ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-02
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-03
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-04
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-05
????????????????????????????????????
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-07
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-08
ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-hrvatska-09

Slobodno vrijeme posvećuje kuhanju i izradom kolača. Sudjelovala je u više TV emisija za kuhanje. Ivana Milina imenovana je članom Savjeta Vlade RH za Hrvate izvan RH, predstavnica za Italiju od 17.stuenog 2021.g. u trajanju od četiri godine.

Svi koji su probali Ivanine kolače su oduševljeni, nemogu im odoliti , a posebno kad napravi korčulanske cukarine i klašune.

 

VIDEO:

https://youtu.be/UyoJUiuDmOU

https://www.youtube.com/watch?v=G9TjUHJ2Ies (pogledajte video od 37:38)

https://www.tv2000.it/diolifaepoiliaccoppia/video/dio-li-fa-poi-li-accoppia-puntata-del-26-ottobre-2016/ (pogledajte video od 33:39)

Prvi puta na Internacionalnom Cooking show u Rimu sudjeluje Chef Elsa Jaview (Peru) koja će govoriti o peruanskoj gastronomskoj kulturi iz koje potječe.

Chef Elsa Jaview u Italiju je došla 1990. U Peruu je bila profesorica filozofije, danas se može pohvaliti brojnim priznanjima za svoje kulinarsko znanje. Od 2005. do 2009. bio je vlasnik “La Limeña”, prvog peruanskog restorana predstavljenog u talijanskom vodiču za hranu i vino. Godine 2009. osvojio je nagradu “Las Americas” općine Rima za svoju predanost promicanju kulture Latinske Amerike kroz širenje kulinarske i gastronomske umjetnosti. I danas zajedno sa suprugom Lucianom Piacentinijem vodi catering servis Luelpi.

 

VIDEO:
https://www.facebook.com/100001328908986/posts/5732524923468414/

ii-cooking-show-internacionalne-kuhinje-u-rimu-peru-02

Dokumenti:

Fotografije: