Kako je lipo hoditi S ONE BANE MORA- VARŠAVA Kako je lipo hoditi S ONE BANE MORA- VARŠAVA
A

Udruga Jedna musika u suradnji udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim započele su projekt pod nazivom “Kako je lipo hoditi“.  U sklopu projekta u subotu 19. studenoga u  Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Varšavi veleposlanik Tomislav Vidoševići otvorio je Izložbu o moliškim Hrvatima “S one bane mora”. Naglasio je značaj očuvanja identiteta, običaja i jezika kojim se još uvijek nakon 5 stoljeća služi jedinstvena hrvatska zajednica u regiji Molise, te iznimnu važnost potpore koju toj zajednici pruža u prvom redu Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Antonella D’Antuono predsjednica udruge “Jedna Musika” iz Kruča, ujedno i predstavnica moliških Hrvata u Savjetu Vlade RH za Hrvate izvan RH govorila je o hrvatskim mjestima Kruču (Acquaviva Collecroce), Filiču (San Felice del Molise) i Mundimitru (Montemitro) te o Hrvatima koji su jedinstveni primjer u svijetu u očuvanju pripadnosti hrvatskom narodu kao i u uspostavljanju prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, te šire u Europi i svijetu.

Potpredsjednica Udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim Zrinka Bačić, voditeljica projekta “S one bane mora” je napomenula da je projekt zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korijene već više od 500 godina. Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Zrinka Bačić, predstavila je poseban projekt udruge Hrvatsko-talijanski mozaik Rim čija je voditeljice projekta Ane Kovačević „Novi život stare kravate“ koji je oduševio sve prisutne goste, te su iskazali zainteresiranost za predstavljanje projekta i suradnju.

Uz članove hrvatske zajednice, roditelje i djecu okupljene oko Hrvatske škole u Varšavi, hrvatske svećenike, profesore sa Sveučilišta u Varšavi i Krakowu, lektore i studente, počasne konzule Republike Hrvatske u Poljskoj, te niz uglednih gostiju iz Poljske koji surađuju s Veleposlanstvom, na predstavljanju i otvorenju izložbe sudjelovali su i počasni gosti, direktor Talijanskog kulturnog instituta u Varšavi Fabio Troisi i veleposlanik Republike Slovenije u Poljskoj Bojan Pograjc.

Za članove hrvatske zajednice u Poljskoj i goste Veleposlanstva organizirana je misa u Veleposlanstvu u prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata.

Po završetku upriličen je bogati domjenak s izvornim moliškim i hrvatskim specijalitetima i vinima.

Udruga Jedna musika u suradnji udruge Hrvatsko-talijanski Mozaik Rim zahvaljuje veleposlaniku Tomislav Vidoševići i djelatnicima Veleposlanstva Republike Hrvatske u Varšavi na gostoprimstvu i podršci u realizaciji početka ovog projekta.

Od srca zahvaljujemo Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financijsku potporu bez koje ostvarenje projekta ne bi bilo moguće.

Kako je lipo hoditi…S one bane mora

Udruga  Jedna musika u suradnji  Hrvatsko-talijanski mozaik Rim  prestavljaju fotografski vremeplov koji je zamišljen kako bi privukao pozornost javnosti fotografijama s motivima prirode i kulturne baštine moliških Hrvata. Ciljevi i svrha ovog projekta su prvenstveno razvoj i očuvanje hrvatskog identiteta, te promoviranje znamenitosti i ljepota kraja u kojem moliški Hrvati žive i gaje svoje korijene već više od 500 godina.

Posebna pozornost je na očuvanju kulturno-povijesnog fenomena moliških Hrvata u svrhu njegovanja tradicije i njezinog prenošenja na ostale Hrvate koji žive i djeluju izvan domovine, s naglaskom na prenošenju hrvatskog identiteta na mlađe generacije.

Regija Molise je metafora i jedinstveni primjer u svijetu u očuvanju pripadnosti hrvatskom narodu kao i u uspostavljanju prijateljskih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, te šire u Europi i svijetu.

Fotografski vremeplov realizirao je zadarski fotograf Boris Kačan.

Prikazom fotografija vidljiva je ljubav i zajedništvo male zajednice moliških Hrvata. Prikazana su tri prekrasna mala mjesta, njihovi trgovi, kalete i sakralne građevine koje neodoljivo podsjećaju na gradiće na hrvatskoj obali, od Istre do Konavala. Kruč, Filić i Montemitro, mali kameni gradovi, uistinu su primorska Hrvatska u malome, smještena na jugu Apeninskoga poluotoka.

Ciklusom fotografija  pokušali smo  predstaviti srž života pet stoljeća stare hrvatske zajednice u Italiji o kojoj se, nažalost, malo zna. Dovoljno je reći da su ta prelijepa tri mjesta posljednji put na sličnoj izložbi predstavljena prije 30 godina. Snimljeni su  ljudi, arhitektura, krajolik, običaje te su napravljene prve fotografije iz zraka sva tri mjesta.

Na izložbi su prikazani pejzaži Molisea te prve fotografije triju mjesta iz zraka: Kruča (Acquaviva Collecroce), Filiča (San Felice del Molise) i Mundimitra (Montemitro). Prikazana jei povijest i sadašnjost preostalih triju hrvatskih naselja u talijanskoj regiji Molise.

Ujedno zahvaljujemo pokroviteljima projekta : Središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici.

MIC Rim

CON IL PATROCINIO DI/ POKROVITELJI:

Ufficio centrale statale per i croati al di fuori della Repubblica di Croazia/Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ,

Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji

BORIS KAČAN

Boris Kačan je rođen 1975. u Sydneyu, u Australiji a s roditeljima se vratio u Hrvatsku u osnovnu školu. Od tada je uglavnom u Hrvatskoj gdje završava osnovnu i srednju tehničku školu u Zadru, te fakultet u Zagrebu (Viša Tehnička škola), ing. elektrotehnike.
Radio je u IT sektoru 15 godina, u početku u servisu računala, kasnije kao IT Administrator i IT manager, a zadnjih godina živi isključivo od fotografije. Prije petnaestak godina je počelo kao hobi u slobodno vrijeme, ali uskoro je preraslo u pravi ozbiljan posao.
Surađuje sa dosta izdavača i privatnih tvrtki koje otkupljuju  forgrafije ili ga angažiraju kao fotografa.
Od motiva uglavnom su to pejzažne fotografije Hrvatske i Mediterana, fotografije gradova,
ali isto tako i fotografije vezane za arhitekturu i turizam (hoteli, yahte, apartmani…), te Aero fotografija uglavnom slikane iz helikoptera i aviona.
Boris je oženjen ima dvoje djece i živi u Zadru.

Objavljeno je nekoliko monografija s Borisovim radovima.