Božićni koncert 2022 Božićni koncert 2022

Božićni koncert u Rimu

U organizaciji udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim i udruge Jedna musika iz Kruča 15. prosinca 2022.g., u Mađarskom  kulturnog centra preljepom Palazzo Falconieri u Rimu održao se Božićni koncert te duh Božića osjećao se u svakoj otpjevanoj noti i stihu.

Prije koncerta dobrodošlicu i pozdrav svima prisutnima uputila je predsjednica Udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim, Ivana Milina, direktor Mađarskog kulturnog centra u Rimu, Gábor Kudar. Veleposlanik Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasen Mesić zahvalio je organizatorima, glazbenicima  i mnogobrojnoj publici i uputio čestitke za nastojeće Božićne blagdane. Nakon čega je uslijedio promotivni video TZ Grada Dubrovnika koji je jedan od financijskih pokrovitelja ovog koncerta.

Solistice dubrovačke glazbenice flautistica Đive Kušelj i pijanistica Stefani Grbić, uz gošću sopranisticu Nikolinu Pinko. Umjetnice su nagrađivane akademske glazbenice, profesorice, solistice i komorne glazbenice koje su nastupale sa brojnim orkestrima i ansamblima diljem Hrvatske i svijeta.

Na programu su izvele djela dubrovačkih , hrvatskih, talijanskih i mađarskih skladatelja (Luka Sorkočević, Jelena Pucić Sorkočević, Nena Ćorak, Dora Pejačević, Emil Cossetto, Nelio Milotti, Franz Lehar, Alphonsus Liguori, Adolphe Adam) pred međunarodnom publikom u Rimu.

Glazbenice kroz odabran program željele su prikazati presjek kroz stoljeća kulturne suradnje dviju zemalja Hrvatske i Italije. Skladatelji su se rađali ili školovali u Italiji pa djelovali u Hrvatskoj, ili obrnuto. Neki od njih su bili čak i diplomati poput Luke Sorkočevića iz Dubrovnika. Sala Mađarskom  kulturnog centra bila je prepuna nedostajalo je mjesta, a aplauzi su se zasluženo nizali tokom i poslie nastupa.

Koncertu su prisustvovali brojni članovi diplomatskog zbora akreditirani pri Talijanskoj Republici, članovi hrvatske rimske zajednice s veleposlanikom Republike Hrvatske u Republici Italiji, Jasenom Mesićom, otpravnica poslova Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Svetoj Stolici Tea Zupičić, ministar savjetnik Veleposlanstva Republike Hrvatske pri Talijanskoj Republici, Iva Pavić, zamjenik ravnatelja Hrvatske matice iseljenika, Ivan Tepeš, počasni konzul Republike Hrvatske u Perugi, Leonardo Cenci, književnica i novinarka Fenix-Magazina, Marijana Dokoza, sportski novinar  Rai,  Massimiliano Graziani, predsjednica Hrvatske kulturne udruge Berlin, Karmen Mejić i drugi gosti.,

Nakon koncerta organizatori su pozvali sve prisutne na prigodni domjenak i druženje.

Koncerta je održan uz financijsku potporu Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske te uz potporu Turističke zajednice grada Dubrovnika,  Hrvatskog Veleposlanstva u Rimu i Mađarskog kulturnog centra u Rimu.

Đive Franetović Kušelj 

Dubrovačka flautistica svoju prvu glazbenu naobrazbu stječe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića uz profesora Jakova Kakarigija. Nakon završene Gimnazije Dubrovnik i Umjetničke škole Luke Sorkočevića upisuje Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu gdje diplomira i magistrira u klasi profesorice Marine Novak.

Još tijekom studija, 2000. godine, polaže audiciju za Mediteranski orkestar mladih u Marseilleu s kojim svira na turneji po Provansi.

Željna znanja i novih iskustava 2002. godine prijavljuje se na Međunarodno natjecanje Audi Mozart u Italiji, postaje finalisticom te solistički svira s orkestrom Haydn di Bolzano e Trento u Teatru Zandonai.  Nakon toga sudjeluje na Međunarodnom natjecanju IBLA Grand Prize u Ragusi na Siciliji na kojem, među 170 natjecatelja, osvaja nagradu za najbolju izvedbu W. A. Mozarta.

Zahvaljujući uspjehu na Siciliji otvaraju joj se vrata slavnog njujorškog Carnegie Halla u kojem svira solistički koncert 2003. godine na svoj 24. rođendan.

Američka flautistica, dr. Suzanne Lord, poziva je da te iste godine prezentira glazbu hrvatskih skladatelja na Florida State University, Emory University u Atlanti i Southern Illinois University. S ponosom promovira brojne skladatelje svoje domovine. Nastupa i na National flute conventionu u San Diegu.

Inspiriran bojom Đivinog tona, maestro Marcello Abbado, ugledni talijanski skladatelj i pijanist, piše i posvećuje joj Koncert za flautu i orkestar koji praizvodi sa Simfonijskim orkestrom Sanrema 2004. godine pod vodstvom dirigenta Vakhtanga Jordanije.

U Milanu, pod ravnanjem Vittoria Parisia, nastupa s Orkestrom I Pomeriggi Musicali u Teatru dal Verme 2009. godine na koncertu Omaggio a Marcello Abbado, a nedugo nakon toga, s istim orkestrom svira pod dirigentskim vodstvom Enrica Dinda.

Na Međunarodnom festivalu Evmelia u grčkom Volosu, a na koncertu u čast slavnom Mikisu Theodorakisu 2013. godine, svira Sinfoniettu za flautu, klavir i gudače zajedno s grčkim pijanistom Dinom Matroyiannisom čiju hrvatsku praizvedbu je svirala s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom pod ravnanjem dirigenta Nicholasa Miltona.

Na Međunarodnom festivalu Julian Rachlin and Friends 2005. godine, u Kneževu dvoru u Dubrovniku ima čast svirati s renomiranim glazbenicima Julianom Rachlinom, Mischom Mayskim, Ernstom Ottensamerom i dr., uz naratora Sir Rogera Moora.

Prva je flautistica Dubrovačkog simfonijskog orkestra na turneji po Sjedinjenim američkim državama i Njemačkoj, s kojim često svira i kao solistica.

Njeguje i komorno muziciranje s brojnim domaćim i stranim glazbenicima na mnogobrojnim festivalima. Članica je Kvarteta Sorkočević i Dubrovačkog komornog trija, a suvremene dubrovačke skladatelje promovira u Glazbenoj radionici Sorgo.

Od 2002.g. je profesorica flaute i komorne glazbe u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića u Dubrovniku. 2014.g. stječe zvanje profesora mentora, a 2019. profesora savjetnika. Njezini učenici nastupaju na mnogobrojnim koncertima i natjecanjima u domovini i inozemstvu. Njezin pedagoški rad je nagrađen 2015. i 2018. godine Oskarom znanja, nagradom Ministarstva znanosti i obrazovanja koja se dodjeljuje za izvrsne rezultate u radu s učenicima. 2019.g. je dobitnica Nagrade Dubrovačko neretvanske županije za iznimna dostignuća, a 2022.g.njezin Kvartet Sorkočević dobiva Nagradu Grada Dubrovnika za iznimna glazbena dostignuća i promociju dubrovačke i hrvatske kulture u domovini i inozemstvu.

Pijanistica Stefani Grbić (Dubrovnik, 1987.)

glazbeno školovanje započinje u rodnome gradu u razredu Marije Grazio, a nastavlja na Akademiji za glasbo u Ljubljani u razredu Tomaža Petrača gdje je diplomirala i magistrirala 2011. Usavršavala se u Veroni, na Accademia della Steinway Society u razredu Federica Gianella, a trenutno je na poslijediplomskom specijalističkom studiju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u razredu Katarine Krpan. Tijekom školovanja sudjelovala je na seminarima uglednih umjetnika kao što su Tomaž Petrač, Vlasta Gyura, Ruben Dalibaltayan, Noel Flores, Federico Gianello, Vladimir Krpan, Katarina Krpan i mnogi drugi. Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, od kojih ističe drugu nagradu na međunarodnom pijanističkom natjecanje u Firenzi 2013, i Prešernovu nagradu 2010 za interpretaciju Griegova Klavirskog koncerta u a-molu, op. 16. Snimak koncerta je prenijela radio Ars Slovenija i Dubrovačka televizija.

Veliku zainteresiranost gaji prema operi, što je dovelo do sudjelovanja kao korepetitor i umjetnički suradnik u opernim projektima, u komičnoj operi, W. A. Mozart «Cosi fan tutte» na festivalu Dubrovačkim ljetnim igrama, te G. F. Telemann «Pimpinone» i A. Salieri «Prima la musica e poi le parole» u Bielu na Švicarskom opernom studijute je održala brojne recitale sa solistima Nikolina Pinko Behrens (Hrvatska), Ilijana Korać (Hrvatska), Marisa Martins (Španjolska), Xavier Moreno (Španjolska), Ursula Hesse von den Steinen (Njemačka), Taras Konoshchenko (Ukrajina), Hugh Smith (SAD)i drugi.

Više puta je nastupila sa Dubrovačkim simfonijskim orkestrom kojim su ravnali Ildous Galioulline, Noorman Widjaja, Francesco Ommassini, Vladimir Kranjčević i Tomislav Fačini.

Redovito nastupa kao solistica i komorna glazbenica te je do sada nastupila u ciklusima Glazbene mladeži Ljubljane u dvorani Križanke, Hrvatski kulturni klub Švicarske u Badenu, na dodjeli nagrade Večernjakova domovnica u Bad Homburgu u Njemačkoj, Hrvatska glazbena mladež (ciklus Mladiza mlade), HR Projekt -promocija suvremenih hrvatskih kompozitora, tribini Darko Lukić u ciklusu Mladi u Lisinskom, Vinkovačka klasična glazbena scena, festival Epidaurus u Cavtatu,festival Cavtatske glazbene večeri sa Dubrovačkim puhačkim kvintetom, Glazbena radionica Sorgo – Dubrovnik, međunarodni festival opernih arija TinoPattiera i festival Dubrovnik u pozno ljeto.

Nikolina Pinko soprano, nata a Zagabria. Ha terminato gli studi in Canto (Opera) presso l’Accademia di

Musica di quella città; ha conseguito inoltre la laurea in Scienze filosofiche presso laFacoltà di Filosofia.

Si è esibita in récital in Italia e in molti Paesi europei. Ha collaborato con prestigiosi direttori

d’orchestra: Stefan Lano, Uros Lajovic, Christoph Campestrini , Mladen Tarbuk, Noorman Widjaja, Alun

Francis, Andreas Schüller; con registi: Mathias Behrends, Benjamin Schad ecc.

Ha vinto la 47a edizione del concorso nazionale Croato per studenti di musica in Dubrovnik e un concorso

nazionale di formazioni cameristiche per la categoria del trio. E’ stata vincitrice del concorso internazionale

per cantanti lirici “Bruna Spiler”. Dopo aver superato l’audizione internazionale, ha cantato in tre tour con il

«World Youth Choir» (Francia, Svizzera, Austria, Germania, Paesi Bassi, Spagna) e in Svezia ha partecipato

come membro e solista del «Camera World Choir» nel 20° anniversario della Associazione.

Dopo un concorso internazionale al Belvedere di Vienna è stata convocata come soprano solista nei concerti

di gala dall’orchestra sinfonica di Philadelphia per una tournéé in Cina.

Ha anche vinto ”Top-stipendium” per i migliori studenti croati e ”Bel canto -stipendium” come miglior

giovane cantante, premio dell’Accademia di Musica Concert Hall ”Vatroslav Lisinski” di Zagabria.

Nell’estate 2011 come responsabile della sezione soprano del coro “Giovani del Mondo”, in Cipro ha

insegnato un impegnativo programma per concerti ad alcuni dei migliori giovani talenti del mondo.

Ha debuttato nel ruolo di Micaela (Carmen di Bizet a Zagabria e Teatro Nazionale Croato di Fiume), quindi

ha interpretato i ruoli di Marguerite nel Faust di Gounod nel Teatro Nazionale Croato di Fiume, Donna

Anna (WAMozart: Don Giovanni per il Teatro Nazionale Croato di Zagabria ), Fiordiligi(WAMozart: Così fan

tutte per il Dubrovnik Summer Festival), Mimì in La Bohème di Puccini (presso il Teatro Nazionale Croato di

Osijek) ecc. Per il ruolo di Fiordiligi ha vinto il premio come miglior giovane cantante dell’Associazione degli

artisti drammatici croati. Ha cantato Verdi e Wagner al festival estivo di Zurigo. Stipendista dell’Associazione

Richard Wagner di Venezia per il Bayreuther Festspiele.

Nikolina Pinko lavora anche come solista di concerti e oratori (con l’Orchestra Filarmonica di Zagabria,

l’Orchestra Sinfonica di Dubrovnik, l’Orchestra Giovanile di Zagabria, l’Orchestra Sinfonica Budweiser ecc