Prva dječja Mini olimpiada starih igara u Rimu

U organizaciji udruge „Jedna Musica“ iz Kruča/Acquaviva Collecroce na čelu s predsjednicom  Antonelle D’Antuono i udruge „Hrvatsko-talijanski Mozaik“ iz Rima pod predsjedništvom Ivane Miline, te pod pokroviteljstvom  Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH i Veleposlanstva RH u Talijanskoj Republici, ova sportska manifestacija održala se 6. studenog u Rimu.

Uz učenike hrvatske nastave u Rimu i Molizeu, na igrama su sudjelovali i učenici-predstavnici zajednica iz Ukrajine, Madagaskara i Italije.

Djeca su odmjerili snage u 5 različitih starih igara, što je izazvalo oduševljenje. Od starih igara izabrane su sljedeće; skakanje u vrećama, potezanje konopa, preskakanje konopa, nošenje loptica na žlici i nošenje košara na glavi. Uz natjecateljski duh, djeca su se odlično zabavila i dobila priliku upoznati vršnjake.

Sadržaja nije nedostajalo ni za ostale posjetitelje jer su oni najmanji imali igraonicu starih igara. Sva djeca dobili su narukvicu i  diplome za sudjelovanje.

Nakon čega su slijedili prigodni govori predsjednice udruge Jedna musika, Antonelle D’Antuono koja je pozdravila sve prisutne, ispred Veleposlanstva RH u Rimu, u ime  veleposlanika Jasena Mesića i svoje osobno ime publici se obratila Iva Pavić te pozdravila sve nazočne te je gđa Iva Pavić, proglasila pobjednika. Vođeni geslom ‘Važno je sudjelovati, a ne pobijediti’ organizatori su sudionicima podijelili pehare, medalje i majice uz zvukove nacionalnih himni. Prvo mjesto pripalo je Hrvatskoj ekipi, drugo Madagaskaru, treće Ukrajini i četvrto Italiji.

Završne riječi pripale su voditeljici igara podpredsjednici udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim, Zrinki Bačić nakon duge dvije pandemijske godine djeca su dobili priliku opet osnažiti zajedništvo, ljubav prema domovini, sportski duh te steći lijepe uspomene, zahvaljujemo svim zajednicama na odazivu  i na želji da dodatno ojačamo suradnju između hrvatske, madagaskara, ukrajinske i  talijanske zajednice. Radosno iščekujemo sljedeću  priliku za ponovni (sportski) susret.

Ivana Milina, predsjednica udruge Hrvatsko talijanski Mozaik Rim koja je kao šećer na kraju razveselila goste, posebice one najmanje, palačinkama sa Nutellom i marmeladom od šipka.

Nakon sportskoga dijela, roditelji i učenici uživali su u talijanskim specijalitetima, glazbi i plesu. Druženje se nastavilo do kasnih popodnevnih sati.

Ujedno zahvaljujemo pokroviteljima projekta : Središnjem Državnom uredu za Hrvate izvan RH, Veleposlanstvu RH u Talijanskoj Republici.

MIC Rim

CON IL PATROCINIO DI/ POKROVITELJI:

Ufficio centrale statale per i croati al di fuori della Repubblica di Croazia/Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske ,

Ambasciata della Repubblica di Croazia nella Repubblica Italiana/ Veleposlanstvo Republike Hrvatske u Italiji