Skup ''Povežimo iseljeništvo'' Skup ''Povežimo iseljeništvo''

u organizaciji Udruge ”Hrvatsko-talijanski mozaik Rim” te u suradnji s Udrugom ”Jedna Musika” iz Kruča (Acquaviva Collecroce) organiziramo u Rimu skup ”Povežimo iseljeništvo” s ciljem promicanja zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u suradnji s hrvatskim udrugama u Italiji, EU i ostalim udrugama izvan Lijepe Naše.

Cilj susreta je predstaviti  aktivnosti hrvatskih iseljeničkih udruga usmjerenih na očuvanje hrvatskog identiteta, jezika i kulture te promidžbi hrvatske baštine i međusobno ih povezati kako bi mogli zajednički predanije raditi i snažnije promicati hrvatske vrijednosti diljem svijeta.

Prigoda je to da se čuju pozitivna iskustva udruga u očuvanju i prenošenju osjećaja pripadnosti hrvatskom narodu posebice mlađim naraštajima, ali i  za međusobno umrežavanje i uspostavljanje prijateljskih i profesionalnih veza između hrvatskih zajednica u Italiji, Europi i svijetu.

Želimo poslati poruku važnosti globalnog zajedništva i povezivanja Hrvata na svim razinama te Hrvatima u domovini  ukazati na važnost hrvatskog iseljeništva i na ulogu koju bi mogli imati u hrvatskom društvu.

Hrvati, ma gdje bili – u Italiji, Njemačkoj, Srbiji, BiH ili Crnoj Gori trebali bi biti jedan, nedjeljiv narod, a Hrvatska bi, kao i do sada, trebala skrbiti za njih. U tom kontekstu pozdravljam napore Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan RH.

Vjerujem da će skup ukazati na važnost hrvatskog kulturnog prostora, baštine kao temelja očuvanja identiteta hrvatskoga naroda i njegovih iseljeničkih zajednica te nas snažnije povezati u ostvarenju zajedničkih ciljeva.