Dobitnica posebnog priznanja  za osobu godine gđa Antonelle D’Antuono

Antonella D'Antuono i Ivana Milina

 

Antonella je od malih nogu željela putovati svijetom i ponosno je podržavala svoje hrvatsko podrijetlo. Surađujući s brojnim udrugama više od 20 godina, lei lei imala je privilegeju pratiti mnogu djecu na ljetnu školu u Novi Vinodolski, na Hrvatske svjetske igre, promovirajući Hrvatsku kao mjesto topline i ljubavi svima koje susretne. Lei istinski je čuvar očuvanja hrvatske tradicije, jezika i organizer je brojnih konferencije i skupove kao temelj svog di lei di lei di lei neumornog rada of her. Antonella ulaže svoje srce i strast u svoj filantropski rad i posebno je usredotočena na projekte koji se fokusiraju na pitanja djece i žena.Svojim uvijek prisutnim osmijehom i otvorenim srcem Antonella neumorna osoba, predsjednica udruge „Jedna muzika“ iz Kruča, predstavnica Moliških Hrvata u Savjetu Vlade Republike Hrvatske za Hrvate izvan Republike Hrvatske. Njezinom zaslugom, napornim i vrijednim radom, hrvatskomoliška, hrvatskorimska i hrvatska zajednica u domovini, posljednjih deset godine surađuju na novim projektima. Njezin je rad posebno vrijedan jer lei okuplja različite generacije, posebno mlade iz svoje zajednice koje lei uvijek nosi u mislima. Lei ujedinjuje snage s mnogo brige i pažnje, stoga su i rezultati vidljivi.Organizacijom različitih aktivnost kojima se promiče očuvanju tradicije moliških Hrvata u nastojanju da toj, sve malobrojnijoj zajednici, u doba sveopće globalizacije, pomogne očuvati jedinstveni jezični izričaj kao i druga obilježja koja su kroz stoljeća njegoliva. posebno mlade iz svoje zajednice koje uvijek nosi u mislima. Ujedinjuje snage s mnogo brige i pažnje, stoga su i rezultati vidljivi. Organizacijom različitih aktivnost kojima se promiče očuvanju tradicije moliških Hrvata u nastojanju da toj, sve malobrojnijoj zajednici, u doba sveopće globalizacije, pomogne očuvati jedinstveni jezični izričaj kao i druga obilježja koja su kroz stoljeća njegoliva. posebno mlade iz svoje zajednice koje uvijek nosi u mislima.Ujedinjuje snage s mnogo brige i pažnje, stoga su i rezultati vidljivi. Organizacijom različitih aktivnost kojima se promiče očuvanju tradicije moliških Hrvata u nastojanju da toj, sve malobrojnijoj zajednici, u doba sveopće globalizacije, pomogne očuvati jedinstveni jezični izričaj kao i druga obilježja koja su kroz stoljeća njegoliva.

Suradnja između udruge „Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim“ i udruge „Jedna musika“ u šest godina djelovanja dvije udruge zajedno su realizirala 90 projekta. Gđa. D’Antuono se oduvijek trudila očuvati hrvatsku tradiciju, jezik i svjedočenja na brojnim konferencijama i inicijativama. Lei uvijek lei radi sa srcem i strastvena je u svemu što uključuje djecu, mlade i starije žene; ona im posvećuje svoje slobodno vrijeme, sa svojim osmijehom i duševnom dobrotom ona je most Jadrana između domovine i zajednica hrvatskih manjina u Moliseu. Iz njenog životopisa razvidna je impresivna količina djelatnosti koju je je je ona iskrenim žarom i nesebičnim zalaganjem provela za manjinsku zajednicu u Moliseu.Brojnim aktivnostima uspjela je doprinijeti da među pripadnicima hrvatske manjinske zajednice u Moliseu ojača svijest o njihovim korijenima io važnosti održavanja i daljnjeg prenošenja hrvatskog jezika kulture i tradicije kao i ljubav prema domovini. She jedna je od prvih pripadnica hrvatske manjine koja je podnijela zahtjev za dobivanje Hrvatskog državljanstva. Lei brojne godine lei promovira kulturu i hrvatski jezik time potiče i motivara mlade naraštaje na pohađanje Ljetne škole hrvatskog jezika u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Na isti način lei angažirala se za organizaciju i sudjelovanje moliške mladeži na Hrvatskim svjetskim igrama od samog osnutka igara. She she creator je projektaJedna je od prvih pripadnica hrvatske manjine koja je podnijela zahtjev za dobivanje Hrvatskog državljanstva. Lei brojne godine lei promovira kulturu i hrvatski jezik time potiče i motivara mlade naraštaje na pohađanje Ljetne škole hrvatskog jezika u organizaciji Hrvatske matice iseljenika. Na isti način lei angažirala se za organizaciju i sudjelovanje moliške mladeži na Hrvatskim svjetskim igrama od samog osnutka igara. Lei she creator je projekta Lei lei lei jedna je od prvih pripadnica hrvatske manjine koja je podnijela zahtjev za dobivanje Hrvatskog državljanstva. Lei brojne godine lei promovira kulturu i hrvatski jezik time potiče i motivara mlade naraštaje na pohađanje Ljetne škole hrvatskog jezika u organizaciji Hrvatske matice iseljenika.Na isti način lei angažirala se za organizaciju i sudjelovanje moliške mladeži na Hrvatskim svjetskim igrama od samog osnutka igara. She she creator je projekta „Molizaiko“ Susret zajedništva domovinske i iseljene Hrvatske u Molizeu koje je ove godine bio šesti po redu. She organizes it je prvi susret u okviru projekta „Trganje za hrvatskim krojenima“ između mladih pripadnika hrvatske moliške manjine i mladih pripadnika Gradišćanskih Hrvata. Također u okviru projekta „Koracima prijateljstva kroz Vukovar i Istru” prvi je pokušaj povezivanja najmlađe generacije Hrvata u Italiji koji pohađaju hrvatsku nastavu u Rimu i Moliseu s Vukovarom i Istrom. Aktivno je sudjelovala u organizaciji svih posijete hrvatskih najviših dužnosnika moliškim Hrvatima.

Dobitnica povelja/nagrada:

g. Predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar-Kitarović na kraju mandata dodijelila je Antonelli D’Antuono povelju i odlikovanje Reda Danice Hrvatske s likom Marka Marulića za poseban doprinos u očuvanju identiteta moliških Hrvata. Lei she lei ona jedina moliška Hrvatica koja je dobila takvo priznanje.

2020. „Žena za kormilom“ za posebne zasluge i promociju moliških hrvata u svijetu
2020. „Žena godine“ za posebne zasluge i doprinos djelovanju hrvatskih udruga u Italiji.
2020. – dobitnica je „Zlatne povelje“ za dugodišnju podršku, suradnju i nesebičan doprinos udruge Hrvatsko Talijanski Mozaik Rim.
2018. dobitnica nagrade ‘Utjecajne hrvatske žene’ i ‘Buduće liderice’ 2018 od Mreža hrvatskih žena/Croatian Women’s Network (CWN/MHŽ).

Foto Fenix (Zvonko Bosnić)


IVANA MILINA IZ RIMA: Želimo organizirati susret iseljene Hrvatske

Na ovogodišnjoj dodjeli nagrada Večernjeg lista u Bad Homburgu sudjelovala je i predstavnica udruge Hrvatsko-talijanskog mozaika Rim Ivana Milina. Naime, Udruga je ušla u finalni krug Večernjakovog izbora za najpopularniju hrvatsku udrugu izvan Hrvatske. Tim povodom predsjednica Ivana Milina je na ovaj veliki susret Hrvata u inozemstvu doputovala iz Rima.

Razgovarala: Jasna Lovrinčević

Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, društveno-kulturna udruga sa sjedištem u Rimu, osnovana 2015. godine, postala je poznata izvan Rima i Italije povezujući Hrvate po cijelom svijetu. Već nakon dvije godine uspješnog djelovanja koje je bilo široko prepoznato, dobila je Večernjakovu domovnicu 2017., u kategoriji najuspješnijih hrvatskih udruga, a tada joj je uručena i Specijalna nagrada Večernjakove domovnice.

Ivana Milina je izrazila iskrene čestitke i pohvale organizatorima ovog velikog, svečanog događaja.

 

Hrvati iz Italije i Austrije na Večernjakovoj domovnici - Foto Fenix (Željko Tutnjević)

 

Prekrasno! Organizacija je besprijekorna, upoznaju se novi ljudi, razmjenjuju se mišljenja, problematike, te se stvaraju nove ideje za buduću suradnju. Za sve nas koji dođemo na Večernjakovu domovnicu to je predivno iskustvo, ali svi mi koji radimo na realizaciji projekata s našim udrugama svjesni smo koliko je potrebno uložiti vremena i truda. Sve to prođe u tri sata, a da bi se napravio jedan tako veliki projekt kao što je Večernjakova domovnica zasigurno je uložen cjelogodišnji rad.

FM: S kakvim ste očekivanjima došli na Večernjakove domovnice, Vi ste već po drugi put tu?

-Iskreno govoreći, željeli smo dobiti Večernjakovu domovnicu, lagali bismo ako bismo rekli da nam je dovoljno što smo nominirani i ušli u finale. Svi žele dobiti Večernjakovu domovnicu, to je kao Oscar za sve nas koji djelujemo u inozemstvu. Međutim bili smo svjesni da je za nas to skoro pa nedostižno, Hrvati u Italiji su mala zajednica i nemoguće je dobiti veliki broj glasova. Mi već imamo jednu Večernjakovu domovnicu, ali se nadamo da ćemo bar još jednu dobiti za našu desetogodišnjicu.

FM: U razgovoru s Vam i Vašim članovima na Večernjakovoj domovnici 2017. godine rekli ste kako cilj Hrvatsko-talijanskog mozaika Rim nije samo raditi s Hrvatima u Italiji, nego s cijelom iseljeništvom. Tada ste već imali neke projekte u tom smislu kao što je natječaj za najbolju fotografiju pod nazivom Bog Hrvatska! Pozdrav iz Zavičaja. Što ste sve poslije poduzeli u ostvarenje tog cilja?

-Napravili smo više od 90 projekata u ovih osam godina. Jako puno surađujemo s moliškim Hrvatima u okviru raznih projekta, istaknula bih Molisaico. Prošle godine smo organizirali zajedno s Antonellom D’Antuono, predsjednicom udruge Jedna Muzika, susret u Moliseu s Hrvatima koji žive diljem Italije. Bilo je stotinjak Hrvata. Mnogi Hrvati ne znaju za moliške Hrvate. Na tom skupu bilo je dosta mladih, naših članova koji su nedavno postali punoljetni, oni vrlo rado surađuju s našom udrugom i pomažu nam u realizaciji raznih projekata. To su bivši učenici hrvatske dopunske nastave s kojima mi često radimo, ima ih oko trideset. Imamo puno projekata za mlade i djecu, od igraonica i radionica kao što su dani kruha, uskrsne i božićne radionice … na kojima se djeca upoznaju i razvijaju prijateljstva. Krajem prošle godine imali smo skup Povežimo iseljeništvo koji se održao u prostorijama Papinskog hrvatskog zavoda svetog Jeronima u Rimu. Glavni organizator skupa i voditelj velikog broja naših projekata bila je naša potpredsjednica Zrinka Bačić. Na ovom skupu sudjelovali su predstavnici više hrvatskih udruga iz dijaspore i mlađi naraštaji naše udruge, koji su za nas jako važni jer predstavljaju budućnost naše zajednice. Odjek je bio vrlo pozitivan. Govorilo se o hrvatskoj dopunskoj nastavi, razmjeni projekata i o raznim zajedničkim problemima s kojima se svakodnevno susrećemo. Mogli bismo iznad svega istaknuti nedostatak prostora, na primjer nedostatak jedne hrvatske kuće u Rimu.

FM: Kakav je bio završni zaključak skupa Povežimo iseljeništvo u smislu povezivanja Hrvata u svijetu?

Ovakvi susreti vrlo su značajni. Radi se o razmjena iskustva, te rješavanje zajedničke problematike udruga u raznim hrvatskim zajednicama te poziv na buduću suradnju, te razmjenu projekata i ideja za učinkovitiji rad u budućnosti.

FM: Koji je vaš sljedeći projekt?

-Prvog travnja u jednom malom kazalištu u Rimu bit će prva projekcija dokumentarnog filma Festa di Maja, projekt naše bivše potpredsjednice i suosnivačice Sarah Zuhra Lukanić, koja je preminula prošle godine. To je bio njezin zadnji projekt. Film će biti na hrvatskom i talijanskom jeziku. Radi se o jednom narodnom običaju moliških Hrvata, vezanom za prvi svibnja kada s figurom napravljenom od slame, okićenom cvijećem idu od zaseoka do zaseoka u Aquaviva /Molise. To je nešto jako slično s hrvatskim običajem, zvanim Jurjevo. Projekcija filma održat će se u čast Sarah Zuhre Lukanić.

Zanimljivo je kako udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim svake godine za Dan žena organizira susret s Hrvaticama i dodjeljuje nagradu za ženu godine.

Ove godine na susretu za Dan žena bilo je četrdeset pet žena a održano je i predstavljanje knjige od Sandre Panđe, Splićanke koja piše na talijanskom jeziku. Nagrada za ženu godine dodijeljena je Ani Kovačević, koja surađuje s nama. Ana radi mnoge projekte s djecom i odraslima, istaknula bi njen projekt Novi život stare kravate.

FM: Imate li u planu organizirati nešto slično kao što je Večernjakova domovnica u Italiji, ne u smislu natjecanja nego svečanog okupljanja Hrvate?

To bi bilo prekrasno. Imamo namjeru organizirati susret iseljene Hrvatske u Moliseu zajedno s udrugom Jedna muzika iz Molisea, kao jedan dodatni susret koji bi doveo do novih poznanstava i povezivanja Hrvata izvan Domovine.

 

Preuzeto: Fenix-magazin/MD/Jasna Lovrinčević


Dobitnici Večernjakove domovnice 2023

U subotu, 4. ožujka, u Bad Homburgu su proglašeni dobitnici 17. po redu Večernjakovog izbora najpopularnijih Hrvata u iseljeništvu u kategorijama sporta, glazbe, glume i spektakla za nagradu Večernjakova domovnica 2023. godine.

Na svečanoj gala večeri koja je održana u prestižnom Kongresnom centru Kurhaus pred nekoliko stotina uzvanika, dobitnici su ponosno preuzeli svoju Večernjakovu domovnicu.

Večernjakov izbor je trajao više od mjesec dana, nagrada je dodijeljena, a dobitnici slave.

 

 

U nastavku pogledajte tko je sve osvojio Večernjakovu domovnicu 2023.

 

Kategorija  Najpopularniji sportaš/sportašica

Joško Gvardiol, nogometaš, RB Leipzig, Njemačka – prema odluci čitatelja + Osoba godine

Borna Sosa, nogometaš, VfB Stuttgart, Stuttgart, Njemačka – prema odluci žirija

Andrej Kramarić, nogometaš, TSG 1899 Hoffenheim, Njemačka – prema odluci žirija


Kategorija Najpopularnija amaterska sportska momčad / amater pojedinac

Manuel Bodrožić, kickboks, Wiesbaden, Njemačke – prema odluci čitatelja

FC Croatia Fermoy, Irska- prema odluci žirija

Croatia Stuttgart, Stuttgart, Njemačka – prema odluci žirija


Kategorija Glazba

Ivan Galić, pijanist, Berlin, Njemačka – prema odluci čitatelja

Andrej Vesel, dirigent, Beč, Austrija – prema odluci žirija


Kategorija Gluma

Vjekoslav Katušin, redatelj i glumac, Mainz, Njemačka – jedinstvena nagrada prema odluci čitatelja i žirija


Kategorija spektakli/showbizz

Ivana Bukvić, dizajnerica interijera, Berlin, Njemačka – jedinstvena nagrada prema odluci čitatelja i žirija


Kategoria Najuspješnije hrvatske udruge / Događaj godine

Udruga „Mala Kapela“ Essen, Njemačka – prema odluci čitatelja

Hrvatska likovna udruga CroArt Subotica, Vojvodina – prema odluci žirija


Izvan konkurencije

Boris Mikšić, poduzetnik i humanitarac iz Minnesote u SAD-u – posebna nagrada

Antonella D’antuono, predsjednica udruge “Jedna Musika” iz Molisea u Italiji, posebno priznanje


Priznanje izvan konkurencije dobili su i:

Sonja Breljak, urednica i novinarka, kulturna i humanitarna aktivistica iz Berlina

Dr. Adolf Polegubić, novinar i pjesnik iz Frankfurta,

Ljiljana Đalok, slikarica iz Stuttgarta,

Ivon Ivona Primorac, volonterka i nositeljica tri značajne nagrade Attendorn iz Njemačke,

Petra Peša i Srećko Mavrek, urednici Hrvatskog Radio sata iz New Yorka,

Miroslav Piplica iz Austrijsko hrvatske zajednice iz Beča

Lidija Kovařík, psihologinja i autorica knjige „Živimo život svojih snova” iz Praga.

Posebnu nagradu za dugogodišnju potporu Večernjakovoj domovnici dobila je Daniela Škegro, spisateljica i novinarka.

 

DODJELA NAGRADA VEČERNJAKOVA DOMOVNICA 2023.: U Bad Homburgu se susrela Domovina i iseljeništvo

preuzeto: Fenix-magazin/MD- Marijana Dokoza