“Od spare do kravate”

Ana Kovačević

Splićanka Ana Kovačević, inžinjer elektronike odlazi živjeti u Švicarsku.

Tamo upoznaje svog muža s kojim kasnije seli u Italiju gdje podižu obitelj.

Kako u Rimu nije mogla pronaći posao u struci posvetila se svojoj velikoj ljubavi i strasti – šivanju, vještini koju je još kao djevojčica učila od svoje bake.

Svi zainteresirani mogu pogledati tehniku kreiranja Ane Kovačević – pročitaj više

Spara

Spara je manji okrugli jastučić izrađen obično od raznobojnog platna, a može biti i vuneni. Ispunjen je pamukom. Služio je ženi kao podloga za nošenje tereta na glavi. Karakterističan je za jadransko područje sjeverne Dalmacije. Danas ga pune i aromatičnim biljem te služi kao ukrasni jastučić, a može imati i druge funkcije (npr. za igle, za sjedenje).

Tehnika šivanja- patchwork u kojoj se različiti komadi tkanina spajaju u veću cjelinu.

Kravata

Svladala je i nove načine šivanja, a posebnu pažnju joj je zaokupio patchwork – tehnika šivanja u kojoj se različiti komadi tkanina spajaju u veću cjelinu. Kako joj je otac darovao veliku zalihu svojih starih kravata, odlučila ih je iskoristiti upravo na taj način: materijale od četiri rašivene ili kako Ana kaže “reciklirane” svilene kravate, spojila je u jednu maramu zanimljivog kolorita i oblika. Kravatu je tako vratila u prvobitni oblik – maramu, stvorivši novi suvenir s hrvatskim povijesnim obilježjem.
Kako izrada takve marame nije posebno zahtjevna, pogodna je i za one koji su manje vješti u šivanju.

Ana će zainteresiranim polaznicima u radionici pokazazati tehniku kreiranja modnih komada.

A povijest kravate seže u početak sedamnaestog stoljeća kada su se hrvatski vojnici borili pod francuskom zastavom. Oko vrata su imali vezan crveni rubac pa je taj “modni” detalj izazvao veliko zanimanje Parižana. Usvojivši ga kao novi odjevni predmet koji se nosio a la Croate (na hrvatski način), stvorili su, zapravo, i njen naziv – cravate.

Altro Titolo

Descrizione